BIOGRAFI

David är son till Olof och Martina Lagercrantz och uppvuxen i Solna och Drottningholm. Han var länge en idrottspojke vars främsta merit är att han slog Jan-Olof Waldner i pingis. (Waldner var tre år yngre och två huvuden kortare så det är inte lika fint som det låter.)

David pluggade filosofi och religion och gick på Journalisthögskolan i Göteborg. Sökte efteråt hundra jobb och fick inget. Hamnade till slut på Expressen där han
skrev om den tidens stora kriminalfall, bland annat morden på kyrkogården i Åmsele, som han senare skildrade i boken Änglarna i Åmsele.

Som författare debuterade han 1997 med historien om äventyraren Göran Kropp, som utan syrgas och bärare besteg Mount Everest veckan efter en av de största katastroferna någonsin på berget. Boken blev en stor framgång, både i Sverige och internationellt, och gav förutsättningar för ett fortsatt författarskap.
Tre år senare kom Ett svenskt geni, en biografi över uppfinnaren Håkan Lans, som sedan dess gång på gång trycks upp i nya upplagor, och bland annat gett upphov till den hyllade dokumentärfilmen Patent 986.

2005 återvände han till Himalaya i en thriller, som han kallade Himmel över Everest.

Han fortsatte med Syndafall i Wilmslow – en historisk roman om den engelske matematikern Alan Turing – som ibland brukar ses som hans skönlitterära genombrott. Boken fick lysande recensioner och är i dag såld till femton länder, bland annat till amerikanska Knopf.

David skriver ofta om stora, besatta begåvningar som vägrar följa strömmen. Han intresserar sig inte bara för vad som krävs för att skilja ut sig, utan också för det motstånd som den kreativa och den avvikande oundvikligen möter.

I november 2011 kom han ut med fotbollstjärnas Zlatans memoarer, Jag är Zlatan Ibrahimovic. Den blev den sannolikt största boksuccén i modern tid i Sverige. Boken sålde i 500 000 inbundna exemplar på mindre än två månader. Recensenterna kallade den både mästerverk och blivande klassiker.

Jag är Zlatan har fått en ny generation, som tidigare stått utanför bokmarknaden, att börja läsa, vilket David brukar beskriva som bland det finaste som hänt honom. Jag är Zlatan har i dag kommit ut på över trettio språk och är totalt såld i många miljoner exemplar. Ian Herbert beskrev i The Independent Jag är Zlatan som ”den främsta självbiografin fotbollen känner till”.
Boken var short-listed till The William Hill sport Book of the Year, sportlitteraturens finaste pris.
I Sverige nominerades den 2012 till Augustpriset, som den första boken i sitt slag.

I december 2013 skrev David Lagercrantz kontrakt med Norstedts och Moggliden AB om att skriva fortsättningen på Stieg Larssons så kallade Millenniumböcker med Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.
Davids bok i serien – ”Det som inte dödar oss” – är i dag såld till 46 språk, och lanserades samtidigt i 27 länder i slutet av augusti 2015.

Boken gick direkt upp som etta på topplistorna i bland annat USA, England, Spanien, Frankrike, Italien och i Tyskland, och hyllades i tidningar som New York Times, USA Today, The Guardian, Financial Times, Wall Street Journal, The Times, Der Spiegel, Stern och Le Monde.

David sitter i styrelsen för Svenska Pen som kämpar för förföljda författare över hela världen. Han är bidragsgivare till Läsrörelsen. Läsrörelsen arbetar för att unga ska läsa god litteratur och få ett rikare språk, och större möjligheter att utvecklas.

David har tre barn och är gift med Anne Lagercrantz, chef för Nyheter och Sport på Sveriges Television. Han bor på Södermalm i Stockholm.